QR code scannen

Gemaakt op 13 Augustus, 2023QR code • in 1 minuten gelezen

QR codes

We komen steeds vaker QR codes tegen, bijvoorbeeld op producten in de supermarkt, in tijdschriften en op posters. Een QR code is een soort barcode. De vierkante blokjes kunnen gescand worden met de camera van een smartphone (of tablet). Op die manier krijgen mensen meer informatie over bijvoorbeeld een product of merk. Denk aan details over voedingswaarden of recepten. QR codes zijn ook te vinden in restaurants, zodat klanten de menukaart online kunnen bekijken en bestellingen plaatsen. Zelfs op collectebussen voor donaties zie je tegenwoordig QR codes staan.

Hoe werkt een QR code? Met een QR code kunnen mensen direct handige informatie op een website vinden. Als je ergens een QR code ziet, kun je deze zwart-witte vierkante barcode scannen met de camera van je smartphone. Door op de verschenen link te tikken, wordt de bijbehorende website direct geopend.

Hoe scan je een QR code? Scan een QR code met een iPhone of Android-apparaat als volgt:

  1. Open de Camera-app.
  2. Doe alsof je een foto maakt van de QR code en richt de camera op de code.
  3. De QR code verschijnt op het scherm. Zorg ervoor dat de hele code zichtbaar is.
  4. Er verschijnt een melding om de website achter de QR code te openen. Tik op de melding.

Veiligheid

Bij een QR code is het niet altijd direct duidelijk wie er achter de website schuilt. Als de code op een product verpakking staat of in een tijdschrift, dan is het meestal betrouwbaar. Maar als je een e-mail ontvangt met een QR code, let dan extra goed op dat je niet per ongeluk op een Phishingwebsite terechtkomt. Controleer daarom altijd de URL van de geopende website. Phishingwebsites hebben vaak een vreemd uitziend webadres.