Top 10 Redenen waarom je QR code niet werkt

Gemaakt op 10 Juli, 2023QR code • in 6 minuten gelezen

Ontdek de top 10 redenen waarom een QR code mogelijk niet werkt, van slechte belichting en onvoldoende contrast tot verkeerde grootte en beschadiging van de code. QR codes zijn bedoeld om gescand te worden door smartphones en lijken eenvoudig te maken, maar als de do's en don'ts niet worden gevolgd, kunnen ze niet goed functioneren.

Wat zijn de meest voorkomende problemen met QR codes?

Er zijn diverse oorzaken waardoor een QR code niet goed werkt of gescand kan worden. Over het algemeen zijn er tien redenen waarom een QR code niet correct werkt. Om een goed functionerende QR code te genereren die gemakkelijk te scannen is, is het belangrijk om onderstaande fouten te vermijden.

Als je van plan bent om een QR code campagne te starten, is het cruciaal om te weten hoe je een goed functionerende QR code kunt maken. Gelukkig kun je gebruik maken van de QR code generator van mijnQrcode.nl om een kwalitatieve QR code te maken.

Hier zijn de mogelijke redenen waarom QR codes niet werken:

1. Omgekeerde QR code kleuren

Bij het maken van een QR code is het cruciaal om te onthouden dat de voorgrondkleur altijd donkerder moet zijn dan de achtergrondkleur. Dit is de belangrijkste regel die je moet volgen als je een QR code maakt. QR code scanners kunnen gemakkelijk QR codes detecteren met een hoog contrast tussen de voorgrond- en achtergrondkleuren. Als je deze regel niet volgt en de achtergrond donkerder is dan de voorgrond, kan de QR code niet goed gescand worden. Het kan er nog zo mooi uitzien, maar het zal simpelweg niet werken.

Omgekeerde QR code kleuren | mijnqrcode.nl

2. QR code heeft onvoldoende contrast

Om ervoor te zorgen dat een QR code snel en nauwkeurig kan worden gescand, is het van cruciaal belang om kleuren te gebruiken die voldoende contrast creëren tussen de voor- en achtergrond van de QR code. Vermijd het gebruik van vergelijkbare lichte of donkere kleuren, omdat dit het scannen van de QR code kan vertragen of tot foutmeldingen kan leiden.

QR code heeft onvoldoende contrast | mijnqrcode.nl

3. QR code is onscherp

Het is moeilijk om wazige QR codes te scannen, dus zorg ervoor dat de afbeelding van de QR code van hoge kwaliteit is en een hoge resolutie heeft, ongeacht of het een groot of klein bestand is, en geschikt is voor zowel het scherm als het gedrukte formaat.

QR code is onscherp \ mijnqrcode.nl

4. QR code met te veel pixels

Het is belangrijk om de hoeveelheid inhoud in je QR code te reguleren. Heb je ooit gemerkt dat sommige QR codes uitgerekt en meer gepixeld zijn dan andere?

Allereerst moet je weten welk type QR code je wilt gebruiken: statische of dynamische QR codes die gegevens opslaan in een code die wordt weergegeven in pixels.

Hoe meer gegevens je in de code plaatst, hoe drukker de punten worden, waardoor de code in de hoek die de informatie draagt, krimpt. Hierdoor wordt de QR code moeilijker te detecteren en te lezen.

Als je meer informatie wilt opnemen, schakel dan over op een dynamische QR code. Een dynamische QR code slaat de gegevens niet direct op in de code zelf. In plaats daarvan bevat het een korte URL die is opgeslagen in de QR code generator online en die de eindgebruikers doorverwijst naar de bestemming zodra de informatie is gescand. Zo voorkom je overvolle codes en gebruik je dynamische QR codes met links (URL).

Het is belangrijk dat de codes leesbaar zijn en dat de grootte van de QR code geschikt is voor verschillende weergavepunten.

QR code met te veel pixels | mijnqrcode.nl

5. QR code goed plaatsen en zichtbaar maken

QR codes zijn nutteloos als ze niet opgemerkt worden. Zorg er daarom voor dat je QR codes plaatst op een locatie en op een manier die gemakkelijk opvalt voor je doelgroep.

Plaats de QR code altijd op de juiste positie, locatie of gebied en zorg ervoor dat de code niet over het hoofd wordt gezien. Het is bijvoorbeeld slim om de QR code op ooghoogte te plaatsen, zodat de ogen direct naar de code worden geleid.

Vergeet niet om een call-to-action toe te voegen en een kader rondom je QR code te plaatsen om deze nog beter op te laten vallen.

QR code goed plaatsen en zichtbaar maken | mijnqrcode.nl

6. URL of weblink werkt niet of bevat verkeerde gegevens

Controleer altijd de gegevens of URL die je hebt ingevoerd voordat je de QR code gebruikt. Kleine typefoutjes in de URL kunnen de QR code ongeldig maken, of het kan zijn dat de link naar een website of pagina verwijst die niet meer bestaat.

Als de QR code ongeldig is, kan het zijn dat de gebruiker deze heeft verwijderd of dat de pagina waarnaar hij verwijst niet meer bestaat, waardoor een 404-foutpagina wordt weergegeven.

Het is altijd veiliger om je QR code campagnes vooraf te scannen voordat je deze live zet, zodat je eventuele fouten nog kunt corrigeren voordat het te laat is.


7. QR code is verlopen

Een statische QR code gemaakt met de QR code generator van mijnQRcode.nl verloopt nooit. Het kan echter wel voorkomen dat de inhoud of link niet meer actueel is, waardoor de QR code niet meer bruikbaar is. Een statische QR code kan onbeperkt worden gescand.

Als je een dynamische QR code maakt, moet je ervoor zorgen dat je je abonnement vernieuwt bij mijnQrcode.nl voordat het verloopt. Anders werkt de dynamische QR code niet meer. Houd er rekening mee dat een dynamische QR code een betaald abonnement vereist vanwege de geavanceerde functies zoals bewerken en volgen, die niet beschikbaar zijn bij statische QR codes.


8. De QR code is te veel aangepast

Het aanpassen en verfraaien van de QR code kan bijdragen aan je personal branding, maar overdrijf niet, want dit kan de QR code on-detecteerbaar maken voor QR code lezers.

Het is belangrijk om het QR code datapatroon niet uitgebreid te veranderen, want dit maakt de QR code onherkenbaar. Maak in plaats daarvan eenvoudige aanpassingen aan de QR code, zoals het gebruik van de juiste kleuren, het toevoegen van unieke randen, kaders en afbeeldingen om de QR code op te laten vallen.

Onthoud dat "less is more" en dat het niet nodig is om de QR code te veel aan te passen om deze er goed uit te laten zien.


9. Houd rekening met de afstand bij het scannen van de QR code

Houd bij het scannen van de QR code rekening met de afstand tot de code. Als de QR code dichtbij is, houd dan een kleine afstand aan zodat de scanner de code kan detecteren.

Als je de QR code van veraf scant, bijvoorbeeld vanaf een reclamebord, zorg er dan voor dat je dicht genoeg bij de QR code staat om deze goed te kunnen scannen. De QR code moet binnen een redelijke afstand liggen om gescand te kunnen worden.


10. QR code campagne is uitgeschakeld

Een andere reden waarom de QR code niet werkt, kan zijn omdat de campagne om de een of andere reden is uitgeschakeld. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als de campagne is afgelopen of als de eigenaar de QR code heeft uitgezet.


Hier is een samenvatting van de redenen waarom QR codes mogelijk niet werken:

  • Omgekeerde kleuren van de QR code
  • Onvoldoende contrast tussen de achtergrond- en voorgrondkleur van de QR code
  • Korrelige of wazige QR code afbeelding
  • Verkeerde grootte van de afgedrukte QR code
  • Slechte of verkeerde plaatsing van de QR code
  • QR code leidt naar een gebroken of verkeerde link
  • Verlopen QR code (voor dynamische QR codes)
  • Ongeldige QR code of codepatroon
  • Overmatig ontwerp of aanpassingen van de QR code
  • Uitgeschakelde QR code campagne (voor dynamische QR codes)