Kies de juiste QR code: statisch of dynamisch?

Gemaakt op 10 Juli, 2023Veel gestelde vragen (FAQ) • in 1 minuten gelezen

Het belangrijkste verschil tussen een statische QR code en een dynamische QR code ligt in de manier waarop de gekoppelde gegevens worden opgeslagen en de flexibiliteit bij het wijzigen van die gegevens. Hieronder staan de belangrijkste verschillen tussen beide typen QR codes:

Opslag van gekoppelde gegevens:

  • Statische QR codes slaan de gekoppelde gegevens, zoals een URL, rechtstreeks in de QR code op. Dit betekent dat de informatie onveranderlijk is zodra de code is aangemaakt.
  • Dynamische QR codes slaan de gekoppelde gegevens op een externe server op. Wanneer iemand de code scant, wordt hij/zij naar de server geleid, die vervolgens de meest recente informatie verstrekt en de gebruiker naar de gewenste bestemming leidt.

Flexibiliteit bij het wijzigen van gegevens:

  • Statische QR codes kunnen niet worden gewijzigd nadat ze zijn aangemaakt. Als je de gekoppelde informatie wilt wijzigen, moet je een nieuwe QR code genereren en afdrukken.
  • Dynamische QR codes kunnen op elk moment worden gewijzigd zonder dat de code opnieuw hoeft te worden gegenereerd of afgedrukt. Je kunt eenvoudig de gekoppelde URL of andere informatie bijwerken via het online platform waarmee je de QR code hebt aangemaakt.

Toepassingen:

  • Statische QR codes zijn geschikt voor situaties waarin de gekoppelde informatie niet hoeft te worden gewijzigd, zoals het delen van een website, een e-mailadres of contactgegevens die onveranderd blijven.
  • Dynamische QR codes zijn ideaal voor situaties waarin de inhoud achter de code regelmatig moet worden bijgewerkt, zoals bij marketingcampagnes, evenementen of het wijzigen van contactinformatie.

Scanstatistieken en analyse:

  • Statische QR codes bieden geen gedetailleerde scanstatistieken, aangezien de code rechtstreeks naar de gekoppelde informatie leidt.
  • Dynamische QR codes bieden uitgebreide scanstatistieken en analyse, zoals het aantal scans, de tijd, de locatie en de gebruikte apparaten. Deze informatie kan waardevol zijn voor marketing- en promotiedoeleinden.

Samenvattend zijn statische QR codes eenvoudiger en goedkoper, maar bieden ze minder flexibiliteit en functionaliteit. Dynamische QR codes zijn veelzijdiger en bieden meer mogelijkheden voor analyse en aanpassing, maar vereisen meestal een online platform of service om te beheren.