QR codes: Veilig scannen of PHISHING?

Gemaakt op 10 Juli, 2023QR code • in 3 minuten gelezen

QR codes, of Quick Response-codes, zijn een integraal onderdeel van onze digitale wereld geworden. Ze bieden ons snelle en efficiënte toegang tot informatie. Maar hoe veilig zijn ze? In dit artikel duiken we dieper in de wereld van QR codes en geven we je eenvoudige richtlijnen voor veilig gebruik.

Wat zijn QR codes?

QR codes zijn een geavanceerde versie van de traditionele streepjescodes die we kennen van product verpakkingen in de supermarkt. In tegenstelling tot streepjescodes, die alleen horizontaal worden gelezen, kunnen QR codes zowel horizontaal als verticaal worden gelezen. Dit betekent dat ze veel meer informatie kunnen bevatten, zoals een website-URL, een telefoonnummer of tot 4000 tekens aan tekst.

Hoe worden QR codes gebruikt?

QR codes worden op diverse manieren gebruikt. Ze openen websites, downloaden apps, verzamelen spaarpunten, verrichten betalingen en maken zelfs geld over aan goede doelen. Ze zijn ook een essentieel onderdeel van veel marketingcampagnes geworden, waardoor klanten snel en gemakkelijk toegang hebben tot speciale aanbiedingen, productinformatie en meer.

De risico's van QR codes

Zoals met elke technologie, zijn er risico's verbonden aan het gebruik van QR codes. Een van de grootste problemen is dat mensen niet kunnen zien wat er gebeurt als ze een QR code scannen. Ze moeten vertrouwen op de makers van de code, en dat maakt het systeem kwetsbaar. Cybercriminelen kunnen misbruik maken van deze kwetsbaarheid door hun eigen QR codes te maken die kwaadaardige inhoud bevatten. Wanneer deze codes worden gescand, kan de inhoud malware bevatten die kan leiden tot gegevensdiefstal of andere schadelijke activiteiten zoals phishing.

Phishing is als een digitale valstrik waarbij kwaadwillende zich voordoen als vertrouwde partijen om gevoelige informatie van je te ontfutselen. Ze sturen valse e-mails, berichten of bellen je op, in de hoop dat je je wachtwoorden, financiële gegevens of persoonlijke info deelt.

Daarom is het belangrijk om voorzichtig te zijn bij het scannen van QR codes en ervoor te zorgen dat de bron betrouwbaar is. Het is ook belangrijk om de inhoud van de QR code te begrijpen voordat je hem scant, vooral als het om persoonlijke of financiële informatie gaat.

Veilig gebruik van QR codes

Om veilig gebruik te maken van QR codes, is het verstandig om enkele eenvoudige richtlijnen te volgen:

  1. Scan geen QR codes van verdachte of onbekende bronnen.
  2. Controleer altijd de weergegeven URL-link voordat je op de QR code klikt. Wees extra voorzichtig als de URL is ingekort, want dit kan een vermomde link naar een phishing-site zijn.
  3. Voer een snelle fysieke inspectie uit voordat je een QR code op een poster of bord scant om er zeker van te zijn dat deze niet is vervangen of overplakt.
  4. Gebruik een veilige QR scanner-app die ook schadelijke inhoud controleert.

Door deze eenvoudige richtlijnen te volgen, kun je QR codes veilig gebruiken en jezelf beschermen tegen cybercriminaliteit.

Meer inzicht in de wereld van QR codes

QR codes worden gemaakt met behulp van speciale software die de gewenste informatie omzet in een reeks pixels in een vierkant raster. Deze pixels vormen patronen die kunnen worden gelezen door een QR scanner, meestal een app op een smartphone. De scanner interpreteert de patronen en zet ze om in de oorspronkelijke informatie, of dat nu een URL, een stuk tekst of iets anders is.

Er zijn vier soorten QR codes, afhankelijk van hoe de gegevens worden opgeslagen: numeriek, alfanumeriek, byte en kanji. Ze hebben ook verschillende invoermodi, afhankelijk van de versie die wordt gebruikt. Dit maakt QR codes zeer veelzijdig en aanpasbaar aan verschillende behoeften.

QR codes kunnen in veel verschillende vormen en stijlen worden gemaakt, waaronder Aztec, Maxi code, PDF417 en Semacode. Dit betekent dat ze kunnen worden aangepast aan de specifieke behoeften van een bedrijf of campagne, waardoor ze een zeer flexibel hulpmiddel zijn voor marketing en communicatie.

Toepassingen van QR codes

QR codes worden veel gebruikt in verkoop en marketing, voor het traceren van het coronavirus, op product verpakkingen, in de industrie, in postdiensten en in het onderwijs. Ze bieden een snelle, efficiënte en kosteneffectieve manier om informatie te delen en te verzamelen, waardoor ze een waardevol hulpmiddel zijn voor bedrijven en organisaties van alle soorten en maten.

Maar ondanks hun vele voordelen, is het belangrijk om altijd voorzichtig te zijn bij het gebruik van QR codes. Zoals we eerder hebben besproken, kunnen ze worden misbruikt door cybercriminelen, dus het is essentieel om altijd waakzaam te zijn en de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen.