Top 10 - Waarom werkt mijn QR-code niet

Aangemaakt op 8 November, 2022 | QR-code |   | in 5 minuten gelezen

Er zijn een aantal redenen waarom een QR-code niet goed werkt of scant. QR-codes zijn ontworpen om gescand te worden door smartphone toestellen.

Ze zien er eenvoudig en gemakkelijk te maken uit, maar je kunt ze zeker niet laten functioneren als je de eenvoudige QR-code do's en don't niet volgt. 

En over het algemeen zijn er 10 redenen waarom een QR-code niet goed functioneert.

Om een QR code te genereren die goed functioneert en gemakkelijk te scannen is, moet je onderstaande fouten vermijden.


Top 10 redenen waarom mijn QR-code niet werkt

Voordat je aan een QR-code campagne begint, is het van vitaal belang dat je weet hoe je een QR-code goed moet maken.

Maak daarom gebruik van de QR-code generator van mijnQRcode.nl


Hier zijn de mogelijke redenen waarom QR-codes niet werken:


1. Omgekeerde QR-code kleuren zijn een NO-NO

Als er één ding is dat je in gedachten moet houden bij het maken van je QR-code is dat - zorg er altijd voor dat je voorgrondkleur donkerder is dan de achtergrondkleur.

Dit is de nummer één regel waar een QR-code gebruiker zich aan moet houden.  

QR-code scanners detecteren gemakkelijk QR-codes met een donkerder contrast met de achtergrond. Andersom zou het moeilijk zijn om uw QR-code te scannen.

Je kunt een geweldig ontwerp bedenken, maar het werkt gewoon niet.


2. QR-code heeft niet genoeg contrast 

Het is belangrijk om kleuren te gebruiken die genoeg contrast creëren tussen de achtergrond en de voorgrondkleur van de QR code zodat de scanner de code snel kan inlezen.

Vermijd het mengen of mengen van gelijke lichte of donkere kleuren, anders duurt het een eeuwigheid om de QR-code te scannen of je krijgt een foutmelding!

Bijvoorbeeld, lichte kleuren, zoals geel en pastelkleuren zijn niet goed voor het scannen, dus, het is het beste om donkere kleuren en een witte achtergrond te gebruiken.

Je kunt creativiteit toevoegen in een QR-code door meer kleuren toe te voegen en experimenteer zolang totdat het te lang duurt om een QR-code te scannen, zorg voor voldoende contrast. 

Met een geavanceerde QR code generator kun je een QR code meer aanpassen dan alleen produceren in een monochrome kleur. 

Denk hieraan: de kleur van de QR code moet donker zijn en tegen een lichtgekleurde achtergrond staan. 


3. QR code is wazig

Wazige QR-codes zijn moeilijk te scannen. Zorg er dus altijd voor dat uw QR code afbeelding van hoge kwaliteit is en een hoge resolutie heeft in zowel scherm als gedrukt formaat, of het nu een groot of klein bestand is. 

Een QR code moet een scherp beeld hebben om de inhoud van de code gemakkelijk te detecteren en te lezen. 


4. QR code met veel te veel pixels

Regel de hoeveelheid inhoud in je QR code. Dus hoe doe je dat? Is het je ooit opgevallen dat sommige QR Codes uitgerekt en meer gepixeld zijn dan de andere?

Je moet eerst weten welk type QR code je wilt gebruiken: Statische of dynamische QR code slaan gegevens op in een code die wordt weergegeven in pixels.

Hoe meer gegevens je plaatst, hoe drukker de punten worden waardoor de code in de hoek die de informatie draagt, krimpt. Wanneer dit gebeurt, zal je QR code moeilijk te detecteren en te lezen zijn.

Als je meer informatie hebt om in te sluiten, schakel dan over op de dynamische QR code. Een dynamische QR code slaat de gegevens niet expliciet meteen op in de code.

Het bevat een korte URL, opgeslagen in de QR code generator online die de eindgebruikers doorverwijst naar de bestemming, wanneer de informatie eenmaal is gescand; dus, vermijdt overvolle codes en gebruik dynamische QR-codes links (URL). 

De codes moeten leesbaar zijn, en de grootte is belangrijk voor meer gezichtspunten. 


5. QR-code goed bereikbaar en zichtbaar plaatsen

QR-codes dienen hun doel niet als ze niet worden opgemerkt. Plaats QR codes waar ze gemakkelijk gezien kunnen worden door je doelgroep. 

Plaats QR-codes altijd op de juiste positie, locatie of gebied en zorg ervoor dat QR-codes niet over het hoofd worden gezien! 

Plaats een QR-code op ooghoogte zodat de ogen direct naar de QR code gaan. Vergeet ook nooit een call-to-action en een kader toe te voegen aan je QR code.


6. URL of weblink werkt niet, of je hebt verkeerde gegevens ingevoerd

Controleer altijd de gegevens of URL die je hebt ingevoerd. Soms staan er kleine typefoutjes in je URL die je QR-code waardoor de URL niet werkt, of misschien is er een link naar een website of pagina die niet meer bestaat.

De QR-code is ongeldig en kan door de gebruiker zijn verwijderd of de pagina waarnaar hij verwijst bestaat niet meer, en dat leidt naar een 404-foutpagina. 

Het is altijd veiliger om je QR code campagnes vooraf te scannen voordat je ze live zet, nu kun de nog corrigeren!


7. QR-code is verlopen

Een statische QR-code gemaakt met de QR generator van mijnQRcode.nl verloopt nooit, wel kan het zijn dat de inhoud of link niet meer actueel is, dan is de QR-code niet meer te gebruiken. Een statische QR-code kun je onbeperkt scannen,

Wanneer je een dynamische QR-code maakt dan moet je altijd je abonnement vernieuwen bij mijnQRcode.nl voordat het vervalt, anders werkt de dynamische QR-code niet meer. 

Dynamische QR code vereist een betaald abonnement omdat het een geavanceerd type QR code is met extra functies zoals bewerken en volgen, die niet beschikbaar zijn bij statische QR-codes. 


8. De QR-code is te veel aangepast

Aanpassingen en verfraaiingen aan de QR-code dragen zeker bij aan je personal branding, maar overdrijven maakt de QR-code ondetecteerbaar voor QR-code lezers.

Verander een QR-code data patroon niet uitgebreid. Het maakt de QR-code onherkenbaar. 

Het maken van eenvoudige aanpassingen aan een QR-code zoals het mengen van de juiste kleuren, het toevoegen van unieke randen, kaders, afbeelding is genoeg om ze in het oog te laten springen. 

Er is een wijsheid dat gaat als "minder is meer." 


9. Houd rekening met de afstand van waar je de QR-code scant

Als de QR-code dichterbij is, houd dan een kleine afstand aan zodat de scanner de codes kan detecteren.

Als je de QR-code van veraf scant, bijvoorbeeld van een reclamebord, zorg er dan voor dat je dicht genoeg bij de QR-code staat om de QR-code goed te kunnen scannen (de QR-code moet binnen een redelijke afstand liggen). 


10. De QR code campagne is om een of andere reden uitgeschakeld.

Een andere reden waarom de QR-code niet werkt, is dat deze om de één of andere reden is uitgeschakeld, bijvoorbeeld omdat de campagne is afgelopen of door de eigenaar is uitgezet. 


Waarom QR-codes niet werken? Laten we het samenvatten

 • QR-codes zijn omgekeerd in kleuren
 • QR-codes hebben niet genoeg contrast
 • QR-codes zijn korrelig
 • QR-code is wazig 
 • De verkeerde grootte afgedrukt 
 • Slechte of verkeerde plaatsing
 • QR-code leidt naar een gebroken link
 • QR-code is verlopen
 • Ongeldige QR code
 • Overstyling
 • De QR code campagne is uitgeschakeld (dynamische QR-code)Bijgewerkt op 20 December, 2022