Clicky

Statische vs Dynamische QR-codes: Ontdek de verschillen en specifieke eigenschappen van de QR-code

Aangemaakt op 17 Mei, 2023 | QR-code |   | in 6 minuten gelezen

QR-codes, of "Quick Response" codes, zijn een integraal onderdeel van onze digitale wereld geworden. Ze zijn overal om ons heen, van product verpakkingen tot reclameborden en visitekaartjes. Maar wist je dat er twee hoofdsoorten QR-codes zijn - statische en dynamische? In dit artikel duiken we diep in de wereld van QR-codes en ontdekken we de verschillen, voordelen en toepassingen van deze twee soorten QR-codes.

Wat is een QR-code?

QR-codes zijn tweedimensionale barcodes die kunnen worden gescand met een smartphone of QR-codelezer om snel informatie te leveren. Ze kunnen worden gebruikt om naar websites te linken, tekst weer te geven, contactinformatie te delen, en nog veel meer. Het gebruik van QR-codes biedt een snelle en gemakkelijke manier voor gebruikers om toegang te krijgen tot informatie zonder dat ze een URL hoeven in te typen of een zoekopdracht hoeven uit te voeren.

Statische QR-codes: De Basis

Statische QR-codes zijn de meest basale vorm van QR-codes. Ze hebben een vaste, onveranderlijke inhoud. Dit betekent dat zodra een statische QR-code is gemaakt, de informatie die erin is opgeslagen niet kan worden gewijzigd. Deze informatie wordt rechtstreeks in de code opgeslagen, wat betekent dat de QR-code zelfstandig functioneert en geen verbinding met het internet nodig heeft om de opgeslagen informatie te onthullen.

Voordelen van statische QR-codes:

Statische QR-codes hebben verschillende voordelen die ze geschikt maken voor bepaalde toepassingen. Enkele van deze voordelen zijn:

 • Geen internetverbinding nodig: Omdat de informatie rechtstreeks in de code is opgeslagen, hebben statische QR-codes geen internetverbinding nodig om de informatie te onthullen. Dit maakt ze ideaal voor situaties waarin de gebruiker mogelijk geen toegang heeft tot een betrouwbare internetverbinding.
 • Eenvoudig te genereren: Statische QR-codes zijn relatief eenvoudig te genereren en kosten meestal minder dan dynamische QR-codes. In veel gevallen kunnen ze zelfs gratis worden gemaakt.
 • Onbeperkte geldigheid: Omdat statische QR-codes niet afhankelijk zijn van een server, hebben ze een onbeperkte levensduur. Dit betekent dat ze blijven werken zolang de QR-code intact blijft, ongeacht hoeveel tijd er is verstreken sinds de code is gemaakt.


Toepassingen voor Statische QR-codes

Statische QR-codes zijn bijzonder nuttig in situaties waarin de informatie die moet worden gedeeld niet zal veranderen. Enkele van de meest voorkomende toepassingen voor statische QR-codes zijn:

 • Visitekaartjes: Een QR-code op een visitekaartje kan de contactgegevens van een persoon bevatten, zoals hun naam, telefoonnummer, e-mailadres en fysiek adres. Dit maakt het gemakkelijk voor mensen om deze informatie op te slaan en later te gebruiken.
 • Fysieke producten: QR-codes op productverpakkingen kunnen gebruikers naar handleidingen, extra productinformatie of zelfs naar een website voor klantenservice leiden. Dit kan bijzonder nuttig zijn voor producten die complex zijn of waarvoor aanvullende informatie nodig is om ze correct te gebruiken.


Dynamische QR-codes: De Evolutie

Dynamische QR-codes zijn een meer geavanceerde vorm van QR-codes. In tegenstelling tot statische QR-codes, die een vaste inhoud hebben, kunnen dynamische QR-codes worden bijgewerkt of gewijzigd, zelfs nadat de QR-code is gemaakt. In plaats van de informatie rechtstreeks in de code op te slaan, slaan dynamische QR-codes een verwijzing naar de informatie op een server op.

Voordelen van Dynamische QR-codes

Dynamische QR-codes hebben verschillende voordelen die ze ideaal maken voor bepaalde toepassingen. Enkele van deze voordelen zijn:

 • Aanpasbaar: De inhoud van een dynamische QR-code kan worden bijgewerkt of gewijzigd na het genereren van de code. Dit betekent dat je de informatie die de QR-code levert, kunt aanpassen zonder een nieuwe code te hoeven maken.
 • Traceerbaar: Dynamische QR-codes stellen je in staat om scanstatistieken te verzamelen, zoals hoe vaak, waar en met welk apparaat de code is gescand. Dit kan waardevolle inzichten bieden voor marketingdoeleinden.
 • Efficiënter in het gebruik van geheugen: Omdat dynamische QR-codes verwijzen naar een URL, kunnen ze veel meer informatie bevatten dan een statische code. Dit maakt ze ideaal voor toepassingen die een grote hoeveelheid informatie vereisen.

Toepassingen voor Dynamische QR-codes

Dynamische QR-codes zijn bijzonder nuttig in situaties waarin de informatie die moet worden gedeeld, waarschijnlijk zal veranderen of moet worden bijgewerkt. Enkele van de meest voorkomende toepassingen voor dynamische QR-codes zijn:

 • Marketingcampagnes: Dynamische QR-codes kunnen worden gebruikt om gebruikers om te leiden naar verschillende landingspagina's of om speciale promoties te updaten. Dit maakt het mogelijk om de effectiviteit van verschillende campagnes te testen en aan te passen op basis van realtime feedback.
 • Menu's in restaurants: Dynamische QR-codes kunnen worden gebruikt om menu's in real-time te updaten. Dit is bijzonder nuttig voor restaurants die hun menu regelmatig wijzigen of die verschillende menu's hebben voor verschillende tijden van de dag.
 • Evenementen en tickets: Dynamische QR-codes kunnen worden gebruikt om de nieuwste informatie over een evenement te leveren of om de authenticiteit van een ticket te verifiëren. Dit kan helpen om fraude te voorkomen en ervoor te zorgen dat deelnemers altijd toegang hebben tot de meest actuele informatie.

Statische vs Dynamische QR-codes: Het Belangrijkste Verschil

Het belangrijkste verschil tussen statische en dynamische QR-codes ligt in hun flexibiliteit. Statische QR-codes zijn onveranderlijk en hebben een vaste inhoud, terwijl dynamische QR-codes kunnen worden bijgewerkt en gewijzigd, zelfs nadat ze zijn gemaakt. Dit maakt dynamische QR-codes veelzijdiger en beter geschikt voor toepassingen waarbij de informatie waarschijnlijk zal veranderen.

Daarnaast bieden dynamische QR-codes ook de mogelijkheid om scanstatistieken te verzamelen, wat waardevolle inzichten kan bieden voor marketingdoeleinden. Aan de andere kant hebben statische QR-codes geen internetverbinding nodig om de opgeslagen informatie te onthullen, wat ze ideaal maakt voor situaties waarin de gebruiker mogelijk geen toegang heeft tot een betrouwbare internetverbinding.


Hier zijn de specifieke verschillen tussen statische en dynamische QR-codes:

Inhoud Bewerken:

 • Statische QR-codes: Eenmaal gemaakt, kan de inhoud van een statische QR-code niet worden gewijzigd.
 • Dynamische QR-codes: De inhoud van een dynamische QR-code kan worden gewijzigd, zelfs nadat de code is gemaakt.

Gegevensopslag:

 • Statische QR-codes: De gegevens zijn rechtstreeks in de QR-code opgeslagen.
 • Dynamische QR-codes: De gegevens worden op een server opgeslagen en de QR-code bevat een URL die naar deze gegevens wijst.

Gegevenstracking:

 • Statische QR-codes: Er is geen tracking mogelijk. Je kunt niet zien hoe vaak de QR-code is gescand of vanaf welke locatie.
 • Dynamische QR-codes: Je kunt bijhouden hoe vaak de QR-code is gescand, waar en wanneer, en welk apparaat is gebruikt.

Verbinding vereist:

 • Statische QR-codes: Ze hebben geen internetverbinding nodig om de opgeslagen informatie te onthullen.
 • Dynamische QR-codes: Ze hebben een internetverbinding nodig om de gebruiker naar de opgeslagen URL te leiden.

Gebruikscapaciteit:

 • Statische QR-codes: Door de beperkte opslagcapaciteit van de QR-code zelf, kunnen statische QR-codes een beperkte hoeveelheid informatie bevatten.
 • Dynamische QR-codes: Omdat ze verwijzen naar een URL, is de hoeveelheid informatie die ze kunnen bevatten in feite onbeperkt.

Levensduur:

 • Statische QR-codes: Omdat ze niet afhankelijk zijn van een server, hebben ze een onbeperkte levensduur.
 • Dynamische QR-codes: Ze zijn afhankelijk van de server waar de gerelateerde URL is opgeslagen, dus hun levensduur kan beperkt zijn.

Zowel statische als dynamische QR-codes hebben hun eigen unieke voordelen en toepassingen. Het kiezen van de juiste soort QR-code hangt af van je specifieke behoeften en doelen. Als je een eenvoudige, kosteneffectieve oplossing nodig hebt voor het delen van onveranderlijke informatie, dan is een statische QR-code wellicht de beste keuze. Als je echter op zoek bent naar meer flexibiliteit en de mogelijkheid om je QR-codes te volgen en bij te werken, dan is een dynamische QR-code waarschijnlijk de betere optie.

Ongeacht het type QR-code dat je kiest, is het belangrijk om te onthouden dat QR-codes een krachtig hulpmiddel kunnen zijn voor het delen van informatie en het betrekken van je publiek. Door de juiste QR-code voor je behoeften te kiezen, kun je de effectiviteit van je communicatie-inspanningen maximaliseren en een betere ervaring bieden aan degenen die je QR-codes scannen.

Bijgewerkt op 20 Mei, 2023