QR code fraude: wat is het en hoe voorkom je het?

Gemaakt op 10 Juli, 2023Algemeen • in 3 minuten gelezen

Hoe herken je een QR code met fraude of Neppe QR code? Veiligheidsmaatregelen in het Digitale Tijdperk

In het huidige digitale tijdperk hebben QR codes een revolutionaire rol gespeeld in het vereenvoudigen van informatieoverdracht. Of het nu gaat om het delen van contactgegevens, navigatie naar websites, of het verstrekken van betalingsdetails, de veelzijdigheid van QR codes is onmiskenbaar. Maar zoals met elke technologische innovatie, zijn er altijd kwaadwillende die misbruik proberen te maken van de situatie. Neppe QR codes zijn een van de vele manieren waarop cybercriminelen proberen gevoelige informatie te stelen of malware te verspreiden. Maar hoe kun je een neppe QR code herkennen?

Hier zijn enkele tips om te helpen onderscheiden tussen legitieme en neppe QR codes:

Waar komt de QR code vandaan?

De eerste stap om een neppe QR code te herkennen, is weten wat je scant. Zorg ervoor dat je de bron van de QR code kent en begrijpt waarom je deze scant. Als je bijvoorbeeld een QR code op een officiële website van een bedrijf vindt, is het waarschijnlijk veilig om deze te scannen. Echter, als je een QR code op een verdachte locatie tegenkomt, zoals op een flyer of als je bijvoorbeeld een QR code ontvangt via een ongevraagde e-mail of van een onbekende website, dan moet je op je hoede zijn.

Welke informatie wordt gevraagd?

Als je een QR code scant en deze je vraagt om gevoelige informatie in te voeren, zoals je bankgegevens of persoonlijke informatie, is dat een rode vlag. Legitieme bedrijven zullen zelden, zo niet nooit, gevoelige informatie vragen via een QR code.

Controleer de fysieke kenmerken van de QR code

Een andere manier om een neppe QR code te herkennen, is door de fysieke kenmerken van de code zelf te controleren. Echte QR codes hebben over het algemeen een vierkante vorm met drie grotere vierkantjes in de hoeken. Dit zijn de positioneringsmarkeringen die de scanner helpen om de code correct te lezen. Als een QR code deze markeringen mist, is de kans groot dat het nep is.

Gebruik een veilige QR scanner

Het gebruik van een betrouwbare QR scanner-app kan je helpen om neppe QR codes te herkennen en te voorkomen dat je slachtoffer wordt van fraude of als het een bekende phishing-poging is. Veel van deze apps bieden een ingebouwde beveiligingsfunctie die je waarschuwt als je een schadelijke of verdachte QR code probeert te scannen. Zorg ervoor dat je een app kiest met goede recensies en regelmatige updates om op de hoogte te blijven van de nieuwste beveiligingsmaatregelen.

Controleer de URL

Sommige QR scanners bieden een voorbeeld van de URL waarnaar de QR code leidt voordat je deze opent. Als dit het geval is, let dan goed op de URL. Ziet het er verdacht uit, bevat het veel onnodige tekens of lijkt het niet gerelateerd aan de verwachte bron? Wees voorzichtig als dat het geval is.

Wees op je hoede voor doorverwijzingen en pop-ups

Een neppe QR code kan je doorverwijzen naar een onveilige website of ongewenste pop-upadvertenties tonen. Wees op je hoede voor websites die je vragen om persoonlijke gegevens in te voeren, zoals wachtwoorden of creditcardinformatie. Het is ook verstandig om weg te navigeren van websites die onverwachte pop-upadvertenties tonen of je vragen om onbekende software te downloaden.

Wees Voorzichtig met Informatie Invoeren

Als de QR code je vraagt om gevoelige informatie in te voeren, zoals wachtwoorden, bankgegevens of persoonlijke informatie, wees dan extra voorzichtig. Legitieme bedrijven vragen meestal niet om dergelijke informatie via een QR code.

Installeer Geen Onbekende Apps

Sommige QR codes kunnen je vragen om een app te installeren. Tenzij je zeker weet dat de app legitiem is en van een betrouwbare bron komt, is het het beste om dit te vermijden.

Blijf alert, bij twijfel scan niet de QR code

Cybercriminelen worden steeds slimmer in hun tactieken. Het is belangrijk om altijd op je hoede te zijn en je gezond verstand te gebruiken. Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is dat waarschijnlijk ook zo.


Het is belangrijk op te merken dat het herkennen van een neppe QR code niet altijd gemakkelijk is. In veel gevallen lijken neppe QR codes op legitieme codes. Echter, door bewust te zijn van de bron, de aard van de gevraagde informatie, de gebruikte QR scanner en de URL waarnaar de code leidt, kan je jezelf beter beschermen tegen mogelijke bedreigingen.

Het herkennen van een neppe QR code is een belangrijke stap om veilig te blijven in de steeds veranderende digitale wereld. Wees altijd alert en bedachtzaam bij het scannen van QR codes. Door de bovenstaande tips te volgen, kun je jezelf beschermen tegen mogelijke cyberdreigingen en veilig te blijven voor fraude en phishing.