Hoe groot moet een QR-code zijn?

Gemaakt op 10 Juli, 2023Veel gestelde vragen (FAQ) • in 2 minuten gelezen

De minimale grootte van een QR-code hangt af van verschillende factoren, waaronder de hoeveelheid opgeslagen informatie, de scanafstand, de kwaliteit van de gebruikte printer en de camera van het scanningapparaat. Er is geen vaste minimale grootte voor een QR-code, maar er zijn enkele richtlijnen die je kunt volgen om ervoor te zorgen dat jou QR-code betrouwbaar en gemakkelijk te scannen is:

  1. Modulegrootte: De QR-code bestaat uit vierkante modules (pixels) die de opgeslagen informatie vertegenwoordigen. De grootte van deze modules bepaalt de uiteindelijke grootte van de QR-code. Zorg ervoor dat de modules groot genoeg zijn, zodat ze duidelijk zichtbaar en leesbaar zijn voor de camera van het scanningapparaat.
  2. Scanafstand: Over het algemeen geldt dat hoe groter de QR-code, hoe verder weg deze kan worden gescand. Een vuistregel is om de grootte van de QR-code te bepalen op basis van een verhouding van 1:10 tot 1:15 tussen de grootte van de QR-code en de scanafstand. Bijvoorbeeld, als je wilt dat een QR-code vanaf een afstand van 15 cm kan worden gescand, moet de grootte van de QR-code minimaal 2 cm zijn.
  3. Afdrukkwaliteit: De afdrukkwaliteit van de QR-code kan van invloed zijn op de minimale grootte. Als je een hoogwaardige printer gebruikt, is het wellicht mogelijk om een kleinere QR-code af te drukken zonder dat dit ten koste gaat van de scanbaarheid. Zorg ervoor dat de afdruk van de QR-code scherp en duidelijk is, met goed gedefinieerde modules.
  4. Foutcorrectieniveau: QR-codes hebben ingebouwde foutcorrectiemechanismen die het mogelijk maken om gedeeltelijk beschadigde of vervormde codes te scannen. Hogere foutcorrectieniveaus bieden meer redundantie, maar vereisen meer modules, waardoor de QR-code groter wordt. Kies een foutcorrectieniveau dat geschikt is voor jou toepassing en houd hiermee rekening bij het bepalen van de minimale grootte van uw QR-code. Kies voor minimaal foutcorrectie M - 15% gemiddeld.
  5. Scannen vanaf een monitor of TV: Voor scannen van QR-codes vanaf een monitor of TV is het advies om ook minimaal 2 x 2 cm aan te houden.

Houd er rekening mee dat te kleine QR-codes moeilijk te scannen kunnen zijn. Het is altijd beter om te kiezen voor een grotere en duidelijkere QR-code om de scanbaarheid te garanderen.Hoe groot moet een QR-code zijn?

Om de QR-code goed te kunnen scannen is het belangrijk om het juiste formaat te gebruiken. De camera van je telefoon moet natuurlijk de verschillende puntjes wel goed kunnen onderscheiden. Let dus op dat je de QR-code niet te klein maakt. Hieronder hebben wij drie veelvoorkomende situaties op een rijtje gezet, zodat jij weet wat de minimale grootte moet zijn.

Grootte van een QR code - mijnQRcode


TIP!: Test altijd eerst de QR-code voordat je de QR-code gaat publiceren.