Wat is een dynamische QR-code en hoe werkt het

Aangemaakt op 10 Juli, 2023Veel gestelde vragen (FAQ) • in 3 minuten gelezen

Een dynamische QR-code is een geavanceerde versie van de traditionele, statische QR-code. Het belangrijkste verschil tussen beide is dat bij een dynamische QR-code de gekoppelde informatie, zoals een URL, tekst of ander digitaal materiaal, op elk gewenst moment kan worden gewijzigd zonder dat de QR-code zelf opnieuw gegenereerd hoeft te worden. Dit biedt aanzienlijke voordelen in termen van flexibiliteit en aanpasbaarheid.

Hoe werkt een dynamische QR-code?

 1. QR-code maken: Net als bij statische QR-codes wordt een dynamische QR-code gegenereerd met behulp van een online QR-codegenerator of speciale software. Tijdens dit proces wordt de gewenste informatie aan de QR-code gekoppeld, bijvoorbeeld een URL naar een website, een tekstbericht, een telefoonnummer, of zelfs een digitale visitekaartje.
 2. Dynamische Linking: In tegenstelling tot statische QR-codes, waarbij de informatie permanent in de code wordt ingebed, maakt een dynamische QR-code gebruik van dynamische linking. Dit betekent dat de QR-code slechts een verwijzing naar een specifieke locatie op het internet bevat, waar de eigenlijke informatie wordt opgeslagen.
 3. Beheerpaneel: De gekoppelde informatie wordt gehost op een server en kan worden beheerd via een online beheerpaneel. Dit stelt gebruikers in staat om de inhoud van de QR-code op elk gewenst moment te wijzigen, zonder dat dit invloed heeft op de fysieke QR-code zelf. mijnQRcode.nl biedt een online platvorm om dynamische QR-codes te beheren.
 4. Scannen: Wanneer een persoon de dynamische QR-code scant met een smartphone of een ander apparaat met een QR-codelezer, wordt de ingebedde URL geopend. Vervolgens wordt de gebruiker automatisch doorverwezen naar de actuele informatie die is gekoppeld aan de QR-code.
 5. Updates: Als de beheerder van de QR-code wijzigingen aanbrengt in de gekoppelde informatie via het beheerpaneel, worden deze updates direct weerspiegeld wanneer de QR-code wordt gescand. Dit zorgt voor real-time aanpassingen zonder dat er nieuwe QR-codes hoeven te worden afgedrukt of verspreid.

Kortom, een dynamische QR-code biedt flexibiliteit en gemak doordat de gekoppelde informatie op afstand kan worden beheerd en gewijzigd. Dit maakt het een krachtige tool voor verschillende toepassingen, zoals marketingcampagnes, evenementenbeheer, productinformatie en meer.

mogelijkheden Dynamische QR-code


De kracht van Dynamische QR-codes

In een tijd waarin digitale marketing een steeds prominentere rol speelt, zijn dynamische QR-codes een van de meest veelzijdige en effectieve tools die marketeers tot hun beschikking hebben. Maar wat maakt deze codes zo krachtig en hoe kunnen ze worden ingezet om de doelstellingen van een marketingcampagne te bereiken?

Voordelen van Dynamische QR-codes

 1. Flexibiliteit: Het vermogen om de gekoppelde URL of inhoud op elk moment te wijzigen, biedt marketeers ongekende flexibiliteit. Of het nu gaat om het updaten van promotieaanbiedingen, het aanpassen van evenementinformatie of het wijzigen van contactgegevens, dynamische QR-codes maken het mogelijk om snel en eenvoudig wijzigingen door te voeren zonder de fysieke QR-code te hoeven vervangen.
 2. Gedetailleerde Scanstatistieken: Dynamische QR-codes bieden inzicht in het gedrag van de doelgroep door gedetailleerde scanstatistieken te leveren. Marketeers kunnen zien hoe vaak de code is gescand, wanneer en waar dit gebeurde, en welke apparaten er werden gebruikt. Deze gegevens kunnen worden gebruikt om de effectiviteit van de campagne te evalueren en aan te passen aan de behoeften van de doelgroep.
 3. Geavanceerde Functionaliteiten: Naast flexibiliteit en inzicht bieden dynamische QR-codes geavanceerde functionaliteiten zoals campagneplanning, het instellen van vervaldatums en wachtwoordbescherming. Hierdoor kunnen marketeers complexe en gepersonaliseerde campagnes creëren die aansluiten bij de behoeften van hun doelgroep.

Toepassingen van Dynamische QR-codes

Dynamische QR-codes kunnen worden ingezet voor diverse marketingdoeleinden, waaronder:

 1. Promotionele Aanbiedingen: Het snel en gemakkelijk kunnen updaten van promotieaanbiedingen maakt dynamische QR-codes ideaal voor het promoten van kortingen, acties en aanbiedingen.
 2. Evenementenbeheer: Voor evenementenorganisatoren bieden dynamische QR-codes de mogelijkheid om snel informatie te delen over het programma, de locatie en eventuele last-minute wijzigingen.
 3. Productinformatie: Retailers kunnen dynamische QR-codes gebruiken om klanten direct toegang te geven tot productinformatie, reviews en instructievideo's, waardoor de koopervaring wordt verbeterd.
 4. Contactloze Betalingen: Met de opkomst van contactloze betalingen kunnen dynamische QR-codes worden gebruikt om klanten een eenvoudige en veilige manier te bieden om af te rekenen in winkels, restaurants en andere retailomgevingen.

Dynamische QR-codes zijn een waardevol instrument in de gereedschapskist van moderne marketeers. Ze bieden flexibiliteit, inzicht en geavanceerde functionaliteiten die verder gaan dan wat traditionele statische QR-codes kunnen bieden. Door dynamische QR-codes effectief te gebruiken, kunnen marketeers hun marketingcampagnes versterken, de betrokkenheid van de doelgroep vergroten en uiteindelijk hun bedrijfsdoelstellingen bereiken.